Ελληνικά English

Ιστορία

 

 

Μια και τα Κουφονήσια είναι ήδη γνωστά από την προϊστορική εποχή, πολλές είναι οι εκδοχές για το από πού πήραν το όνομά τους και ποιος ήταν ο νονός τους…
Κάποιοι λένε ότι το όνομα Κουφονήσια προέρχεται από το «Κουφός Λιμήν», το απάνεμο δηλαδή λιμάνι, κάποιοι από τις πολλές σπηλιές και τα ιζηματογενή πετρώματα που έχει γύρω γύρω το νησί και το κάνουν να φαίνεται «κούφιο».
Εσείς δεν έχετε παρά να κρατήσετε το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας την λέξη Κουφονήσι.
Το γεγονός ότι τα Κουφονήσια κατοικούνται από την προϊστορική εποχή αποδεικνύεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί κατά καιρούς στο Πάνω και το Κάτω Κουφονήσι και στην Κέρο. Άλλωστε η Κέρος και το Κάτω Κουφονήσι είναι πλέον αρχαιολογικά προστατευόμενοι χώροι.
Στις ανασκαφές που έχουν γίνει έχουν βρεθεί αγγεία του κυκλαδικού πολιτισμού, ευρήματα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, παλαιοχριστιανικά λείψανα και μαρμάρινα θωράκια (διαφράγματα που έκλειναν το κενό μεσοδιάστημα μεταξύ των κιόνων στα μαρμάρινα τέμπλα των παλαιοχριστιανικών κυρίως ναών).
Πολλά από τα αρχαία αυτά ευρήματα μπορείτε σήμερα να τα δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου αλλά και στις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου, στο Πάνω Κουφονήσι.

 

Το σημερινό χωριό φαίνεται ότι έχει χτιστεί στη θέση ενός μεγάλου ρωμαϊκού οικισμού.Η ιστορία της κατοχής των Κουφονησίων δεν διαφέρει και πολύ από αυτή των υπόλοιπων Κυκλάδων. Πέρασαν από την κυριαρχία των Ενετών και των Τούρκων ενώ στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος ενσωματώθηκαν μαζί με τις υπόλοιπες Κυκλάδες το 1830.
Ενώ μεταπολεμικά στο Κουφονήσι κατοικούσαν 1000 περίπου άτομα, σιγά σιγά μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μετακινήθηκε στα αστικά κέντρα ή έγιναν ναυτικοί.
Σήμερα το Κουφονήσι αριθμεί 440 κατοίκους.
Παλιότερα η επικοινωνία με τα γύρω νησιά και την υπόλοιπη Ελλάδα ήταν πολύ δύσκολη αφού γινόταν μόνο με τα καΐκια και ένα καράβι που περνούσε πολύ αραιά.
Πολλές φορές, σε περιπτώσεις φουρτούνας οι κάτοικοι έμεναν αποκλεισμένοι χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προμήθειες.